Research & Laboratory

Massachusetts Institute of Technology’s David H. Koch Institute for Integrative Cancer Research
Massachusetts Institute of Technology’s David H. Koch Institute for Integrative Cancer Research Massachusetts Institute of Technology’s David H. Koch Institute for Integrative Cancer Research Massachusetts Institute of Technology’s David H. Koch Institute for Integrative Cancer Research Massachusetts Institute of Technology’s David H. Koch Institute for Integrative Cancer Research Massachusetts Institute of Technology’s David H. Koch Institute for Integrative Cancer Research

NEXT →

Massachusetts Institute of Technology’s David H. Koch Institute for Integrative Cancer Research
Cambridge, Massachusetts

The David H. Koch Institute for Integrative Cancer Research at MIT is a new state-of-the-art building for interdisciplinary cancer research including cellular biology, molecular genetics, and engineering.  The eight-story Koch Institute consists of approximately 370,000 square feet and includes a variety of laboratories, as well as offices and other support spaces.  The ground floor also includes an art gallery, and displays on MIT’s role in life sciences.

R.W. Sullivan Engineering provided Plumbing and Fire Protection Engineering and Code Consulting services for this project. Pure water has been made available via a central pure water system located in the basement and delivered to all the laboratories and laboratory support areas.  A central pH adjustment system and central lab air and vacuum systems are located in the basement mechanical room as well.  The CO2 is centrally piped from an exterior bulk storing tank and serves the lab spaces; primarily incubators.  A backup CO2 cylinder bank is located within the Koch Institute. The building is fully protected with automatic sprinklers, the standpipe and sprinkler system are supplied with water via a variable frequency drive fire pump located in the basement fire pump room.

The construction of the Koch Institute was completed in the fall of 2010 and was designed to achieve LEED Gold certification.

Photo: RWS

Page 1 of 1 pages