Office Space

State Street Corporation – 100 Summer Street
State Street Corporation – 100 Summer Street State Street Corporation – 100 Summer Street State Street Corporation – 100 Summer Street State Street Corporation – 100 Summer Street

← PREVIOUS     NEXT →

State Street Corporation – 100 Summer Street
Boston, Massachusetts

The project included the renovation of 137,000 sq/ft office space on four floors of an existing high-rise office building.  The new program includes office space, conference rooms, kitchenettes, circulation spaces, a sizable computer room, and a 42-seat trading environment.  Each floor will have a LAN room. The project included 23,421 sq/ft on the 2nd floor and 37,590 sq/ft on each of the 3rd, 4th, and 5th floors.

The existing overhead base building medium velocity primary air ductwork system was reused to provide conditioned ventilation air to fan powered VAV boxes. Low velocity ductwork system downstream of the VAV boxes was reused and modified as necessary to serve the new floor plan. New ceiling diffusers with flexible ductwork connections were provided throughout the space.  Existing base-building, 4-pipe console fan coil units were reused.  Two new 30-ton condenser water computer room air conditioning units were installed to serve the new Data Room. These units were connected to the existing base building condenser water piping system and were sized to provide 100% redundancy at the time of installation. Provisions were also made for future expansion. The computer room AC units were pre-purchased in order to meet the aggressive construction schedule. New cabinet exhaust fans located in the ceiling plenum were installed to provide additional ventilation in all Conference Rooms.

The 1000 sq/ft data center requires uninterrupted emergency power, and now utilizes the building’s existing stand-by power generator and a new 100 KW UPS.  The lighting equipment throughout the renovated areas included high efficiency direct/indirect lighting fixtures with bi-level lighting control for the entire working area.  All the individual offices have the occupancy control devices to automatically turn off the lighting when the space is unoccupied. The general open office area lighting is controlled via central programmable time/clock system with occupancy sensor override for non normal office time working hours.  The lighting system is also equipped with daylight lighting controls at the windows to reduce power consumption when sun light is available.  The main conference room lighting control system is designed to accommodate potential changes to the room layout and audio/visual systems.  The electrical infrastructure already provided within the building allowed R.W. Sullivan to reuse most of the existing building equipment, including the electrical panels and switch gear.

Photo: RWS

Page 1 of 1 pages